Nosenie počas chladných dní

O jesenno-zimnom nosení začnem snívať ešte keď je vonku 35 stupňov a potíme sa s drobcom ako v saune. Je totiž v porovnaní s letným pre mňa príjemnejšie. Samozrejme ideál je tých 20 – 25 stupňov, ale zas nemôžeme mať všetko 😉  No keď je už vonku seriózna zima, bábätko vás na tele krásne hreje, vy hrejete bábätko a nestresujete, či mu nie je v kočíku príliš zima, alebo príliš teplo, či mu tam príliš nefúka a samozrejme keď napadne sneh a chodníky aj cesty sú pre kočík beznádejne nezjazdné, ešte viac ako inokedy oceníte slobodu pohybu. S dieťatkom, ktoré už bežká aj samo je to tiež praktické – na väčšie vzdialenosti ho prenesiete, nevyzúvate, nefusakujete, nenánožníkujete a neviem čo všetko do kočíka.

Na dosiahnutie teplotného komfortu netreba veľa. Princíp je rovnaký, ako keď obliekate seba. Navrstvíte oblečenie podľa vonkajšej teploty a podľa toho, či budete len vonku, alebo striedavo aj vnútri, na to bundu a ešte ochránite najochladzovanejšie časti tela, ktoré kabát neskryje – hlavu, krk, ruky a nohy. Pozrime sa teda, aké sú možnosti, keď máte na sebe bábätko.

TELO

Najväčším kusom oblečenia je kabát, alebo bunda. Najjednoduchšie je zobrať si manželovu, tehotenskú, ak máte, alebo akúkoľvek širšiu bundu, pod ktorú sa pohodlne aj s bábätkom zapnete.

Druhou možnosťou je upraviť si bundu pomocou vsadky. Vsadka je jednoduchý obdĺžnik látky s kapuckou a sťahujúcimi gumičkami, ktorý sa pomocou zipsov po stranách zapne do bundy. Vyžaduje to šijací stroj a trochu zručnosti pri šití vsadky a výmene pôvodného zipsu na bunde. Ešte vyšší level je rozstrihnúť bundu aj vzadu a všiť zips aj tam, čím si umožníte nosenie aj na chrbte. Vsadka môže byť tenká – len na ochranu proti jesenným, či jarným vetrom a vlhkosti, alebo sa dá podšiť a zatepliť a ste vybavení do treskúcich mrazov. Keď vsadku vyberiete, bunda je stále použiteľná ako „normálna“. S takto upravenou bundou odnosíte maličké bábätko, aj veľké batoľa. Nie je praktická, ak idete s chodiacim dieťatkom na ihrisko, alebo kamkoľvek, kde bude chvíľu chodiť, chvíľu sa nosiť. Takéto dieťatko už treba normálne obliecť ako samostatnú jednotku a do nosítka šupnúť von na seba. My máme vsadku do tenkej bundy, aj zateplenú do zimnej a môžem naozaj odporúčať, maximálne nám vyhovuje. Strih a návod na ušitie nájdete tu: http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=93 Pôvabnú obmenu som raz videla na fotke – vsadka bola upletená, či uháčkovaná, po okrajoch mala ušká a nimi sa zachytila o gombíky na kabáte. Pri bunde so vsadkou myslite na ochranu svojho krku, keďže cez bábätko sa ku krku nezapnete. Ak k tomu prirátame, že pre pohodlné dojčenie za pochodu máte zhora prístupné tričko s veľkým výstrihom, upleťte si teplučký nákrčník 😉

Treťou možnosťou je ochranná kapsa. Môže byť tiež viac, alebo menej zateplená. Uväzuje sa na telo nosiaceho či už pod bundu, ktorá zostane rozopnutá, alebo na zapnutú bundu. V prvom prípade treba myslieť na to, že vám bude zrejme trochu fúkať, takže nemôže byť úplne neznesiteľná zima, v druhom prípade vrstvy oblečenia budú čiastočne brániť prenikaniu telesného tepla, takže bábätko treba teplejšie obliecť.

Zostáva ešte možnosť kúpiť si špeciálnu bundu na nosenie, alebo ušiť si z pružnej látky ochranný tunel. Nemá kapucku, ani nič iné, je to jednoducho zošitý pruh látky. Bábätko si dáte do šatky, či nosiča a tunel natiahnete na seba. Poslúžiť môže, keď ešte nie je veľmi chladno a vlhko len ako ďalšia vrstva pre oboch, príp. na doteplenie pod širokú bundu. V praxi sa však veľmi neosvedčil, nedrží dobre, šmýka sa a na seriózne zateplenie potrebujete aj tak niečo ďalšie.

HLAVA A KRK

Hlavu a krk bábätku najlepšie ochránite kuklou. Môžete si kúpiť špeciálnu, napríklad z merino vlny, ktorá je tenká, ale zároveň dobre hreje. Alebo sa spýtajte mamy, či starej mamy, ako sa pletie jednoduchý tunel, ktorý ste možno aj sama nosili ako dieťa.

Alternatívou je čiapočka a nákrčník, alebo čiapočka a mikina s kapucňou. My sme využívali druhú možnosť, ale túto zimu už máme chodiace bábo, takže najčastejšie už bude asi zababušená sama osebe a na tie presuny, keď bude schovaná pod bundou opäť kapucňa na mikine postačí a ochráni krk.

RUKY

Maličké bábätko má ešte ručičky celé schované v šatke a ohrievané teplom vášho tela. Väčšiemu bábätku je dobré dať rukavičky aj pod bundu, či kapsu, aby na ne náhodou niekde zospodu nefúkalo, alebo nebolo chladno, keby zostali úplne holé len pod jednou ochrannou vrstvou.

NOHY

Nôžky by z veľkej časti mala zakrývať bunda, alebo úplne kapsa, je však potrebné ich dobre zatepliť, ide o citlivú a rýchlo sa ochladzujúcu časť tela bábätka. Pre ešte nechodiace dieťatko si môžete kúpiť,  alebo ušiť teplé čižmičko-návleky, najlepšie, keď chránia nôžku dosť vysoko – po kolienko. Ja som ušila na jar/jeseň „čižmičky“ z dvoch vrstiev flísu a tie na zimu sú z merino vlny zatkávanej do textilu a vrch je z látky, dobrá by bola aj nepremokavá. Chodiacemu bábätku topánočky a pokiaľ mu majú tendenciu vyhŕňať nohavice, treba chrániť členky – najjednoduchšie uháčkovanými, či upletenými krátkymi „štucňami“, ktoré len navlečiete cez topánky, keď dieťatko pôjde do nosítka.

Na záver ešte pár linkov, kde nájdete oblečenie a doplnky na zimné nosenie, ktoré si môžete buď kúpiť, alebo sa nimi inšpirovať: www.latkovky.sk, www.latkoveplienky.sk, www.nosenideti.czwww.detivbavlnke.skwww.facebook.com/AlnIzi

Comments are currently closed.