Spoločne v posteli

Spoločné spanie je pre človeka prirodzené a je dôležité okrem iného aj pre úspešné dojčenie. Dieťatko sa v bezprostrednom kontakte s mamičkou budí na dojčenie včas a mamička na jeho potreby reaguje okamžite. Dlhodobo je veľmi vyčerpávajúce, až nezvládnuteľné mnohokrát v noci vstávať, vyberať plačúce dieťatko z postieľky, dojčiť ho a uspávať tak dlho, aby sa pri odložení do postieľky okamžite hneď zas nezobudilo. Pri spoločnom spaní sa dieťatko obvykle len trochu preberie, “nacucne” a dojčenie mu pomôže plynule prejsť do ďalšieho spánkového cyklu bez prebudenia. Mamička tiež spí pokojne ďalej a keďže to prebehlo bez plaču, dieťatko nezobudilo nikoho ďalšieho.

Všeobecné zásady bezpečnosti, ktoré treba dodržiavať pri spoločnom spaní:

Maličké bábätko obvykle spáva pritisnuté o maminku akoby bolo stále v brušku, no ak sa aj začne rozťahovať, ešte nezaberie priveľa miesta a dá sa pomerne dobre „upratať“. Väčšie dieťatko však už začne zaberať poriadny kus, navyše často sa točí, vykladá si nôžky na hlavu rodičov a podobne nám spríjemňuje noci. Vtedy sa môže hodiť zväčšenie spoločného priestoru a spiace dieťa v prípade potreby vysunúť kúsok vedľa, aby sa vyspala aj maminka a ocino.

Aj pri tejto úprave treba dodržať zásady bezpečnosti. Dieťatko musí byť zo všetkých strán chránené proti pádu a medzi matracmi nesmú byť medzery, v ktorých by mohlo uviaznuť. Rovnako dôležité je nenechávať dieťatko bez dozoru na posteli bez zábran. A to ani vtedy, keď už dokáže samo zliezť, alebo sa nezvykne v spánku pohybovať. Vždy sa to môže stať práve vtedy, keď zostane nezabezpečené a zbytočne riskujeme úraz.

Comments are currently closed.