Keď sa bábätko neprisáva/nepapá dosť – rôzne spôsoby kŕmenia a dokrmovania

Dojčenie je (okrem mnohých svojich ďalších funkcií) najlepším spôsobom kŕmenia bábätka, preňho samotné, aj pre matku. Niekedy sa však môže stať, že sa bábätko nevie už od pôrodu prisať na prsník, príp. sa prestane prisávať, alebo sa v prsníkoch krátkodobo, či dlhodobo netvorí dostatočné množstvo mlieka a bábätko je potrebné dokŕmiť. Tiež môžu nastať neočakávané situácie, napríklad mamička musí byť hospitalizovaná bez bábätka a je potrebné ho nakŕmiť aj mimo času, keď sa jej nosí na dojčenie.

Akákoľvek situácia nastane, snažíme sa zachovať dojčenie, keďže je pre bábätko i pre mamičku veľmi dôležité a nenahraditeľné. Z tohto dôvodu volíme spôsoby, ktoré sú dojčeniu najpodobnejšie, resp. ho najmenej ohrozujú. Je totiž potrebné si uvedomiť, že použitie umelých náhrad prsníka (cumľa, fľaše, klobúčika) vo väčšine prípadov vedie k zmäteniu bábätka a ono sa následne prestane prisávať na prsník, alebo sa začne prisávať zle, nevyprázdňuje prsníky dostatočne, tvorba mliečka klesá a bábätko sa predčasne odstaví. Alternatívne spôsoby kŕmenia môžu samozrejme využívať aj mamičky, ktoré z nejakého dôvodu svoje bábätko nedojčia a nechcú ho kŕmiť fľašou, resp. ju bábätko odmieta.

KŔMENIE MIMO PRSNÍKA

Mimo prsníka kŕmime bábätko, ktoré sa na prsník neprisáva, bábätko, ktoré začalo dojčenie odmietať – teda sa prisávalo, no zrazu prsník úplne odmieta, alebo bábätko, ktoré je z nejakého výnimočného dôvodu dlhodobo separované od matky. Bábätko, ktoré sa prisáva, no neprijíma dostatočné množstvo mlieka dokrmujeme laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ako je popísané nižšie.

Cievka

Na kŕmenie používame cievku pre predčasne narodené deti s označením CN01. Odrežeme zátku, týmto koncom cievku ponoríme do nádoby s odstriekaným mliekom (príp. darcovským z laktária, či umelou formulou) a druhý koniec položíme na bruško ukazováka.  Ukazovák zavedieme do pusinky bábätka tak, že ho oprieme o spodnú peru a vsunieme minimálne po koniec prvého článku, ideálne ešte hlbšie. Cievku si pridržiavame palcom. Bábätko obopne prst perami, vytvorí podtlak a nasaje mliečko. Cievka je priesvitná, takže uvidíte, kedy bábätko správne pije. Nádoba musí byť umiestnená na úrovni hlavičky bábätka alebo nižšie. Ak by sme ju umiestnili privysoko, mliečko by tieklo samospádom do pusy bábätka. Kŕmenie cievkou po prste sa používa predovšetkým pri nácviku prisatia pri neprisávajúcich sa bábätkách.

Pohárik, lyžička

Na kŕmenie sa dá použiť malý štamprlík, pohárik, ktorý býva k sirupom proti kašľu, alebo sa na tento účel vyrábajú aj špeciálne poháriky, nie je však naozaj potrebné ich zháňať. Dôležité je len to, aby nemal pohárik ostrý okraj, aby sa bábätko nezranilo. Bábätko zoberieme do náručia tak, aby bolo vzpriamené, teda akoby sedelo. Pohárik oprieme o kútiky úst bábätka a priblížime hladinu mlieka k ústam. Nelejeme mlieko bábätku do pusy. Bábätko pri tomto kŕmení vyplazuje jazyk a pracuje s ním ako pri dojčení.

Pozrite si podrobný popis techniky kŕmenia cievkou po prste a pohárikom a video kŕmenia pohárikom. Akokoľvek zložité vám takéto kŕmenie pripadá, poradkyňa vám presne ukáže, ako na to a zistíte, že to hravo zvládnete.

DOKRMOVANIE NA PRSNÍKU

Bábätko, ktoré sa prisáva na prsník, no nedostáva z neho potrebné množstvo mliečka (bábätko na prsníku zaspáva, neprospieva, vidíme, že nepije, ale saje naprázdno, nepomáha ani stláčanie prsníka, …) je potrebné dokŕmiť darcovským mliekom z laktária, alebo umelou formulou. A to buď na preklenutie obdobia, kým u mamičky zvýšime tvorbu mlieka, alebo, ak sa mamičke zo zdravotných dôvodov netvorí dostatok mlieka, tak do doby, kým príkrmy (tuhá strava) pokryjú potrebné množstvo výživy a dokrm môžeme odstrániť pri zachovaní dojčenia s takou tvorbou mlieka, aká je prirodzene možná.

Na dokrmovanie na prsníku si laktačnú pomôcku vyrobíme pomocou už spomínanej cievky CN01. Z cievky odrežeme zátku, týmto koncom cievku ponoríme do nádoby s tekutinou. Osvedčila sa samostojaca skúmavka, malý uzatváratelný pohárik, prípadne nízka fľaša s cumľom, v ktorom vystrihneme väčšiu dierku tak, aby cievka bola v ňom voľne pohyblivá, teda nie natesno vsunutá. Druhý koniec cievky zavedieme do pusinky bábätka tak hlboko, aby dierka, ktorá je pri okraji cievky bola vždy v pusinke. Cievku môžeme priložiť na prsník (vedy koniec cievky dáme zarovno konca bradavky) a takto prisať bábätko, alebo bábätko prisajeme na prsník a cievku mu opatrne vsunieme do pusy cez hornú peru. Nádobu s dokrmom opäť držíme vo výške hlavičky bábätka, praktické je napríklad zasunúť si ju do podprsenky. Pozrite si podrobný popis techniky dokrmovania na prsníku a video.

Dokrmovanie na prsníku je pri troche cviku tiež nenáročnou technikou, ktorá umožní mamičke i bábätku naďalej (sa) dojčiť, bábätko pije mliečko zároveň z prsníka, čím sa prirodzene stimuluje tvorba a sú 100% zachované všetky ostatné funkcie dojčenia.

Pred pristúpením ku kŕmeniu/dokrmovaniu vám odporúčam kontaktovať poradkyňu pri dojčení, ktorá vás naučí dojčenie vyhodnocovať, poradí najvhodnejšiu techniku, ďalšie postupy, ktoré sú potrebné pre zvládnutie tej, ktorej situácie a naučí vás vybranú laktačnú pomôcku správne používať.

Comments are currently closed.