Ako prebieha osobné poradenstvo pri dojčení?

Na osobné poradenstvo najčastejšie chodím za klientkami domov v pracovných dňoch orientačne o 8:00, 10:00 a 12:00 (+/- 30 min. v závislosti od lokality a trvania predchádzajúcej poradenskej návštevy), alebo prichádzajú ku mne do poradne do Stupavy.

Na stretnutí sa porozprávame o situácii, ktorú potrebujete riešiť, o dojčení a o všetkom, čo vás v súvislosti s ním zaujíma. Pozorujeme a vyhodnocujeme dojčenie, vysvetlím vám ako spoľahlivo rozlíšiť kedy a koľko vaše bábätko pije a naučím vás všetko potrebné, aby pilo dosť a bolo na prsníku spokojné. Ak odhalíme nejaký problém, povieme si, ako ho vyriešiť, zostavíme si plán krokov na zlepšenie situácie a dohodneme sa na ďalšom stretnutí. Poradenská návšteva trvá približne 1,5 hodiny a priemerne sú na vyriešenie problému potrebné 2-3 návštevy. Súčasťou môže byť aj nácvik viazania šatky, používania ergonomického nosiča a informácie o nosení všeobecne, ak sa chystáte svoje bábätko nosiť.

Najdôležitejšou časťou poradenstva je dojčenie samotné. Je praktické do pol pása sa vyzliecť, alebo mať oblečenú košeľu, či svetrík/mikinu na zapínanie vpredu. Bábätko totiž prikladáme v kontakte koža na kožu, teda iba v plienke na váš obnažený hrudník. Bábätko vtedy nič neobmedzuje, nič mu nezavadzia, vníma mamičku všetkými zmyslami tak, ako je mu to najprirodzenejšie. Kontakt s pokožkou mamičky pôsobí naňho upokojujúco, lepšie spolupracuje a je mu ideálne teplo (mamička prirodzene zahreje bábätko na ideálnu telesnú teplotu, nie je mu teda ani chladno, ani horúco a priebežne mu teplotu reguluje).

Podrobne vám vysvetlím, ukážem a naučím vás:

Ak máte neprisávajúce sa bábätko, ktoré kŕmite odsatým materským mliečkom, alebo ak dokrmujete umelou výživou, prosím pripravte si obvyklú dávku izbovej teploty (aby bolo použiteľné, nie čerstvo vytiahnuté z chladničky, resp. horúce).

V cene osobného stretnutia je aj následná telefonická konzultácia (ideálne o 2 dni), počas ktorej zhodnotíme, ako sa vám darilo, čo sa v dojčení zmenilo a dohodneme si ďalší termín (ak sme si ho už nedohodli priamo na stretnutí) alebo ďalšie kroky.

Comments are currently closed.