Látkovky, alebo jednorázovky? – I. časť

I. časť – Jednorazovky, alebo Náš príbeh

So záujmom o prirodzený pôrod, rodičovstvo obvykle prichádza aj záujem o prirodzený životný štýl celkovo. K dojčeniu, noseniu, spoločnému spaniu sa pridruží aj prebaľovanie. Otázka znie: do čoho? (príp. či vôbec, ale o bezplienkovaní až nabudúce). Toto je náš príbeh o prebaľovaní a prehľad látkových plienok s odporúčaniami na základe našich skúseností s nimi (náš = môj, môjho manžela a našej dcérky).

Medzi jednorazovými plienkami človek veľa nenavyberá. Niektoré môžu dieťatku sedieť viac,babylove natur iné menej, ale v podstate sú všetky rovnaké – neekologické, chemicky bielené, obsahujúce ropné produkty, parfumované a všeličím napúšťané. Výnimku snáď tvoria plienky Babylove Natur zo siete DM drogérie.  Nie sú parfumované, ani ničím napustené, nepáchnu ako ropa (hoci ich savé vnútro niečo z nej zrejme obsahuje). Ešte v roku 2011 sa predávali pod značkou Alana a bolo na nich uvedené, že sa dajú kompostovať. Pokiaľ viem, smernice EÚ už nič také nepovoľujú, tak na nich táto informácia viac nie je. Hneď na úvod je určite fér priznať, že sme ich používali aj my, preto vám ich viem úprimne odporučiť. Naše plienkovanie totiž nebolo jednoduché a preto aj tento článoček. Jeho cieľom určite nie je odradiť vás od používania látkoviek a správať sa neekologicky. Naopak, naozaj by aj nám bolo milšie nevyprodukovať za plienkovacie obdobie(vraj cca) tonu nerecyklovateľného odpadu. No zdravý zadok našej dcérky dostal prednosť.

Pôvodne nás práve túžba po tom, aby naše sa naše zlatíčko neparilo v „igelite“ priviedla k nákupu krásnej látkovej výbavičky. No ukázalo sa, že aj ten najlepší úmysel niekedy nezaručí dobrý výsledok. Dcérka nezniesla na sebe mokrú plienku ani na okamih. Okamžite sa jej spravili zapareniny. V strese sme kontrolovali plienku každých pár minút a keď sme zacítili vlhko, okamžite sme prebaľovali. Napriek tomu každý takýto deň skončil zapareninami a následne niekoľkými dňami v jednorázovkách, aby sa vyliečili. Po pár pokusoch sme predali všetko, na čo som sa najviac tešila – všetko z prírodných materiálov, teda bavlny a bambusu. Prešli sme výlučne na polyesterové stay-dry plienky. To bolo chvíľku o niečo lepšie. Frekvencia prebaľovania sa veľmi neznížila, mala som pocit, že minieme 100 plienok denne, no aspoň sa dcérka okamžite nezaparila. Spánok však bol stále veľkým problémom. Látkovka, akokoľvek dobre zostavená totiž nie je jednorázovka. Akonáhle sa naplní, začne byť jednoducho mokrá, lebo tekutinu už nie je kam odvádzať. Keď som vedela, že bude malá spinkať (napríklad na noc), dostala jednorázovku. Denné spánky však boli spočiatku veľmi nevyspytateľné, niekedy spala hodinu, inokedy štyri. Zároveň sme žili pomerne aktívne. Nosenie sme si užívali, nesedeli doma a chodili na dlhé výlety. Ťahať sa s hŕbou náhradných látkových plienok a neustále riešiť prebaľovanie sa mi fakt nechcelo. Stále častejšie sme teda „jednorázovkovali“ aj cez deň. Do toho prišla jeseň. Byt máme malý, bez balkóna v starom tehlovom dome. Na sucho ako v panelákoch sa rozhodne nemôžeme sťažovať. Práve naopak. Mali sme čo robiť, aby sme vlhkosť udržali pod kontrolou pri už aj tak častom praní typickom pre rodinu s bábätkom. Keď sa pridalo každodenné pranie plienok, steny nám vlhli a plesniveli. A to bol koniec nášho látkového príbehu. Prešli sme definitívne na jednorazové plienky. Aby mala dcérka na sebe naozaj čo najmenej chémie, googlila som googlila, až som natrafila na spomínané Alany. Nesedeli ktovieako, najmä v noci často pretiekli. Aj tak nám to však za to stálo, mali sme z nich oveľa lepší pocit ako zo všetkých ostatných príšerne naparfumovaných a ropou páchnucich plienok najznámejších značiek. Neskôr plienky prešli pod značku Babylove, dostali lepší tvar aj zapínanie. Pri nich sme zostali, až kým sa tesne pred druhými narodeninami dcérka v priebehu pár dní sama z vlastnej iniciatívy kompletne odplienkovala. Jednoducho začala chodiť na záchod.

Látkové plienky zostali napriek všetkému mojou srdcovkou (a to sa mi spočiatku vôbec nepáčili! Jediné, čo ma viedlo k ich používaniu bolo presvedčenie, že chcem mať bábätko v zdravej bavlnke.) Preto vám prinášam stručný prehľad, ako sa zorientovať vo všetkých tých záhadných skratkách a sofistikovaných systémoch, ktoré sa na vás vyvalia zo stránok online obchodov 😉 Hokej, ktorý som z toho na začiatku sama mala, mám stále v živej pamäti.

Avšak marketing je marketing a platí to aj pri látkových plienkach, ktoré sú často prezentované tak, že ich používanie je bezproblémové a jednoduché, na nerozoznanie od jednorazoviek. Nie je to však úplne pravda. Preto, kým sa rozhodnete svoje bábätko látkovať, úprimne si zodpovedajte nasledujúce otázky:

Naozaj sa mi chce prakticky každý deň prať, mať v kúpeľni vedro so špinavými plienkami, neustále rozložené 2 sušiaky prádla (jeden na oblečenie, jeden s plienkami), zapierať pokakané plienky a nosiť so sebou namiesto 2-3 tenkých ľahkých jednorázoviek objemné látkové + vrecko na/s pocikanými a pokakanými plienkami?

Mám kde plienky sušiť? Mám balkón/terasu/záhradu? Prípadne dostatočne veľký a veľmi suchý byt?

Ak ste na všetko zodpovedali áno a idete do toho, teším sa s vami na všetky tie krásne, makučké, farebné, vtáčikové, kvietkované, bodkované a plyšové nohavičky. Veľmi vám však odporúčam predtým, ako nakúpite celú zostavu, vyskúšať, čo vášmu bábätku sadne na pokožku. Zožeňte si 2 nepremokavé nohavičky a zopár bavlnených štvorcov a niekoľko kapsových plienok, alebo polyesterových stay-dry vkladačiek (stačí z druhej ruky, alebo si ich požičajte, ak máte kamarátku, čo látkuje). Dajte si potom niekoľko dní v prírodných materiáloch a pár dní v umelých. Uvidíte, či vaše dieťatko toleruje jedny aj druhé, príp. niečo netoleruje, alebo sa to nepozdáva vám. Zostavu potom vyskladajte podľa toho, čo zistíte.

AKTUALIZÁCIA:
V lete 2014 sa nám narodila druhá dcérka. Mala som pre ňu pripravené 2 plienočky britskej značky Baba+Boo, ktorá ma kvalitou a cenou oslovila už pri prvom krátkom pokuse o látkovanie. Tie látkovky mi jednoducho nedali pokoj. Navyše sa ukázalo, že dcérka je tvrdohlavá bezplienkáčka.
Úprimne sa priznám, ani najmenej sa mi nechcelo ísť opäť systémom každá plienka iná, každá vkladačka iná. Látkovali sme vtedy len pár mesiacov, no už som vedela, čo môžem od akej plienky očakávať, čo mi vyhovuje, čo nie. Preto som sa nebála ísť do naozaj moderného látkovania a keď sa ukázalo, že pokožka nášho druhého bábätka sa s vybranou plienkou znesie, kúpila  som si 32 kapsoviek a k nim len zopár savejších vkladačiek navyše. Reálne točíme 27 plienok, no stačilo by aj menej. Kombinujeme však s bezplienkovaním (momentálne v 5 mesiacoch najmä kakania) a prebaľujeme veľmi často. Tento systém mi vyhovuje, je veľmi pohodlný.

Comments are currently closed.