Látkovky, alebo jednorázovky? – II. časť

II. časť – Látkovky – ako sa v nich vyznať

Látková plienka na zadočku vášho bábätka sa v zásade skladá z dvoch častí – nepremokavých vrchných nohavičiek a vnútornej plienky, ktorá absorbuje moč a zachytáva stolicu. Tak vrchné nohavičky, ako aj vnútorné plienky môžu byť z rôznych materiálov, prírodných aj umelých tkanín. Vrchné nohavičky bývajú krásne farebné a vzorované – bodkované, pásikavé, zvieratkové, kvietkované, s autíčkami, kravičkové, či maskáčové. Obľúbená je aj úprava minkee/minky  – nohavičky sú  zvonka jemné, chlpatučké – plyšové. Vnútorné plienky si môžeme predstaviť ako klasické bavlnené štvorce veľkosti 80×80 cm, ktoré nosila ako deti väčšina z nás. Mnohé látkarky na ne nedajú dopustiť, no možností je našťastie už oveľa viac. Skôr si preto ako typickú plienku predstavte šikovný obdĺžnik, ktorý bez skladania akurát sadne do nohavičiek. Má vysokú absorpčnú schopnosť a na strane styku s pokožkou bábätka má tzv. stay-dry vrstvu, ktorá udržiava zadoček v suchu. Vnútorné plienky sa líšia použitým materiálom, veľkosťou i nasiakavosťou. Použitím tej ktorej plienky, alebo kombináciou viacerých si teda zostavíte plienku presne podľa toho, čo práve potrebujete. Inú na noc, inú na časté prebaľovanie doma, inú na dlhú prechádzku. Poďme sa teda pozrieť, aké rôzne látkové plienky môže vaše bábätko nosiť.

Vrchné nohavičky

PUL sú nohavičky s polyuretánovým záterom. Sú tenké, ľahké a neprepustia vlhkosť. Do nohavičiek dáte plienku podľa potreby a jednoducho zapnete na suchý zips alebo na patentky.

Flísové nohavičky sú priedušné, no ak je vložená plienka už plná, tlakom (keď dieťatko sedí, leží) prepustia tekutinu von.

Vlnené nohavičky sú vhodné pre rodičov, ktorí chcú mať svoje bábätko v 100% prírodných materiáloch, alebo jednoducho chcú, aby pokožka ich dieťatka v plienke dobre dýchala. Sú však náročnejšie na starostlivosť. Perú sa len veľmi šetrne a je potrebné ich pravidelne ošetrovať lanolínom, aby neprepúšťali vlhkosť.

Vnútorné vkladacie plienky do nepremokavých nohavičiek

Plienky z prírodných materiálov: bavlnené, bambusové, konopné zostávajú na dotyk mokré. Sú dobre nasiakavé, no adekvátne tomu schnú. Platí, že čím viac sa dá plienka rozložiť, tým lepšie po opratí vyschne. Z tohto dôvodu mnohé látkarky obľubujú klasické „štvorce“ – teda obyčajné bavlnené plienky veľkosti 80×80 cm. Nie však tie, ktoré dnes dostanete kúpiť v bežných obchodoch, keďže majú už takú nízku gramáž, že viac pripomínajú gázu, než skutočnú plienku. V obchodoch s látkovými plienkami dostanete kúpiť štvorce z bavlny vysokej gramáže,  alebo zalovte v rodičovskej skrini, či vám mama neodložila plienky, v ktorých ste behali vy.

Plienky z umelých vlákien sú spravidla šikovné čo do tvaru a veľkosti. Špeciálne vlákna umožňujú zošiť viacero vrstiev tkaniny a plienka stále veľmi rýchlo schne. Ak sú určené na priamy kontakt s pokožkou bábätka, vrchná vrstva býva v úprave stay-dry. Teda prepustí vlhkosť dnu do plienky a na povrchu zostane na dotyk suchá. Na zachovanie tejto vlastnosti však treba plienku dobre zostaviť, aby malo čo tekutinu odviesť.

Štvorcové vyberajte z tkaniny s vysokou gramážou. Bývajú čisto bavlnené, zoženiete aj bambusové (tie sa zvyknú čo do veľkosti výrazne sprať). Treba rátať s nutnosťou skladania (vďaka tomu ale zároveň rýchlo schnú) a tým pádom aj väčšieho objemu v plienke. Samotný štvorec aj z kvalitnej tkaniny nepatrí medzi plienky s vysokou nasiakavosťou, takže treba bábätko často prebaľovať a u väčších detí doplniť ešte ďalšou plienkou/vkladačkou. Sú praktické skôr na doma. Štvorcová plienka sa skladá do akýchkoľvek vrchných nohavičiek.

Viacvrstvové bavlnené plienky sú menšie, než klasické štvorcové. Sú zošité z viacerých vrstiev bavlny a podľa švov sa šikovne skladajú do vrchných nepremokavých nohavičiek. Schnú ale pomalšie a tiež nevynikajú extra absorpciou.

Nohavičkové plienky sú vlastne primerane objemné nohavičky s vysokou nasiakavosťou, avšak nemajú nepremokavú vrstvu. Preto na ne treba tiež vrchné nohavičky. Sú ideálne na noc.

Vkladacie plienky  môžu byť rôznych tvarov a veľkostí, ale najčastejšie presne sadnú do vrchných nohavičiek bez nutnosti skladania. Slúžia ako samostatné plienky, alebo ako prídavné plienky, keď potrebujeme, aby bolo dieťatko dlhšiu dobu v suchu bez nutnosti prebaľovať (na prechádzku, behanie po lekároch, noc a podobne). Podľa použitého materiálu a hrúbky môžu byť menej, viac, alebo veľmi absorpčné (napríklad skladacie bambusové).

Separačné plienky sa najčastejšie robia papierové, pričom po použití sa vyhodia (v skutočnosti ide o veľmi pevný a kvalitný papier, ktorý znesie 2-3 vypratia v prípade, že plienka bola iba pocikaná). Slúžia na ochranu látkových plienok pred znečistením stolicou. Používajú sa najmä u menších bábätiek, ktoré ešte nemajú formovanú stolicu na to, aby ste nemuseli z plienky stolicu zoškrabovať (zapierať = namydliť mydlom na pranie, príp. prepláchnuť a tak uskladniť na pranie treba tak i tak). Pozor, ak vaše bábätko netoleruje vlhkosť, nie sú preňho vhodné, lebo po ocikaní zostávajú mokré. Existujú aj látkové, prateľné separačné plienky, ktoré zároveň slúžia ako stay-dry vrstva pre pocit sucha.

AIO = „all in one“ alebo tiež SIO = „snap in one“

Keď si kúpite AIO plienku, dostanete všetko v jednom, teda vrchné nepremokavé nohavičky, vnútornú plienku, resp. najčastejšie dve, kde jedna je hlavná s vysokou absorpciou a druhá menšia je vkladačka na extra zvýšenie nasiakavosti plienky. Vnútorné plienky sa na nohavičky šikovne pripínajú, alebo sa vkladajú do kapsy, ktorá je z vnútornej strany nohavičiek. Odtiaľ aj názov najpoužívanejších AIO plienok – kapsové. Do kapsových plienok je možné okrem originálnych vkladať rôzne ďalšie vkladacie plienky a tým si zostaviť plienku takou vysokou absorpčnou schopnosťou, akú práve potrebujete.

AIO plienky, aj vrchné nohavičky môžu byť jednoveľkostné, teda rovnaké pre novorodenca aj dvojročné dieťa. Veľkosť sa prispôsobuje patentkami v prednej časti nohavičiek, ktorými sa tieto zmenšujú lebo zväčšujú. Niektoré AIO plienky a vrchné nohavičky nemajú možnosť úpravy, ale vyberajú sa podľa váhy dieťatka. Najčastejšie majú 3 rozmery – S, M a L.

K látkovým plienkam budete ešte potrebovať nepremokavé vrecká – veľké na skladovanie doma do prania (možno nahradiť akoukoľvek uzatvárateľnou nádobou) a malé, kam odložíte použité plienky po prebaľovaní vonku.

Starostlivosť o plienky: Moderné látkové plienky sa perú na 40, max. 60 stupňov, nevyvárajú sa a nevyžadujú žiadnu ďalšiu starostlivosť (s výnimkou spomínaných vlnených nohavičiek). Pri praní sa nepoužíva aviváž, ani bieliace prostriedky.

Comments are currently closed.