V náručí – v šatke, ergonomickom nosiči

Nosenie detí na tele matky, otca a kohokoľvek iného, kto sa o dieťatko stará je staré ako ľudstvo samo. Dojčenie, nosenie, tesná telesná blízkosť počas bdenia i spánku, to všetko má svoj nezameniteľný význam, dopĺňa sa, vzájomne súvisí a spoločne vytvára miesto, kde sa z bezmocného bábätka rodí samostatný, zrelý človek. Pre správne ergonomické nosenie platí, že:

Poďme sa pozrieť na to, v čom môžeme bábätko nosiť tak, aby nosenie bolo naozaj preňho zdravé a zabezpečilo mu všetko vyššie uvedené.

Pevná tkaná šatka

je najuniverzálnejším a najpohodlnejším nosítkom. Napriek tomu, že obrázky a videá s návodmi viazania úväzov pôsobia často až odstrašujúco zložito, stačí nabrať odvahu, párkrát uviazať a zistíte, že to nie je nič hrozné. Ideálne je stretnúť sa so skúsenou šatkárkou, ktorá vás rýchlo naučí bábätko správne uviazať a upozorní na dôležité detaily. V skratke: správne naviazané bábätko má vo vertikálnych úvazoch podsadený zadoček, ktorý je vždy nižšie, ako kolienka – spolu tvoria akoby písmeno M a zaguľatený chrbátik. Nožičky  má naširoko, vyzerá ako žabka. Šatka musí telo bábätka pevne podopierať na každom kúsku. Nemá byť nikde voľná, bábätko sa nenakláňa do strán a je pevne pritiahnuté k vášmu telu. Keď sa predkloníte, nemali by ste sa oddeliť. Bábätku, ktoré nedrží samo hlavičku, alebo spí ju treba úväzom bezpečne fixovať. Úplne malým bábätkám môžete vytvoriť spevnený “golier” okolo hlavičky tým, že k vrchnému lemu šatky priložíme zrolovanú plienku a prehneme ho smerom von, teda plienku vlastne zabalíme do šatky. Je to celkom praktické a šikovné najmä keď s viazaním začínate a z uťahovania šatky pri hlavičke máte možno ešte trochu obavy. Keď ste si dieťatko naviazali a máte potrebu ho pridržiavať, alebo pocit, že vás šatka niekde ťahá, máte šatka nie je dotiahnutá dostatočne a treba to napraviť. Vždy musí byť bezpečne uviazaná na dva uzly. Šatka umožňuje nosiť bábätko aj horizontálne v úväze zvanom kolíska. Kolíska nie je vhodná pre bábätká, ktoré nemajú v poriadku bedrové kĺbiky, naopak, týmto pomôže k správnemu vývinu vertikálne viazanie. Pri kolíske je telo nosiaceho zaťažené nerovnomerne a aj bábätko leží na boku, preto je vhodné strany striedať. Pri doťahovaní dajte pozor na to, aby hlavička nebola pritiahnutá k hrudníku a bábätko nemalo problém s dýchaním.

Väčšina šatiek je tkaná zo 100% bavlny, ktorá má ideálne vlastnosti čo do manipulácie, nosnosti a pružnosti a rovnako priedušnosti, teplotného komfortu a v neposlednom rade aj starostlivosti. Aj vlastnosti bavlnených šatiek sú však rôzne a súvisia so spôsobom tkania, hustotou (nájdete ako gramáž), ktorá podmieňuje hrúbku a nosnosť šatky. Tenšie a menej nosné šatky vhodné pre menšie detičky alebo napríklad na leto majú gramáž okolo 200g/m2. Vyššia gramáž robí šatku hrubšou  a nosnejšou, čo znamená, že šatka sa pri vyššej váhe dieťatka nezarezáva do pliec a aj dlhodobé nosenie je stále komfortné. Je ale dobré vedieť, že za komfortom nosenia stojí predovšetkým dobre zvolený úväz a jeho správne prevedenie.

Prímesové šatky sú zmesou bavlny a iného vlákna. Každá prímes má svoje špecifické vlastnosti, výhody i nevýhody.
Bambus dáva šatke letnú vzdušnosť a jemnosť, je prirodzene antibakteriálny. Bambusové šatky sa však radia medzi menej nosné a pri viazaní trochu kĺžu.
Hodváb v lete príjemne chladí, šatky sú tenké, jemné a luxusne lesklé. Radia sa medzi stredne nosné a vyžadujú citlivé zaobchádzanie, mnohé sa perú ručne.
Ľan a konope naopak prepožičiavajú šatkám nosnosť, pričom tieto vďaka nim nemusia byť hrubé a ťažké, ako by pri porovnateľnej nosnosti boli z čistej bavlny. Nevýhodou sú vyššie nároky na starostlivosť, nutnosť častého žehlenia (obzvlášť pri ľane) a šatku treba dlhšie zanášať, väčšina nových ľanových aj konopných šatiek je v porovnaní s inými výrazne tvrdšia.
Vlna má výborné termoregulačné vlastnosti, v zime hreje, v lete chladí a výborne odvádza pot. Vyžaduje však starostlivosť a nie každému tento materiál sadne, šatka môže trochu škriabať.
Tencel je vlákno z eukalyptového dreva a v súčasnosti predstavuje jeden z najekologickejších materiálov. Príjemne chladí a výborne absorbuje pot. Výhoodu je tiež. že nevyžaduje žiadnu extra starostlivosť.
Repreve na rozdiel od všetkých ostatných prímesí nie je prírodným materiálom. Vlákno sa vyrába recykláciou PET fliaš. Šatky s repreve sú nenáročné na údržbu, veľmi odolné voči znečisteniu, po opratí rýchlo schnú a nekrčia sa.

Ešte k spomínanému zanoseniu – úplne nová šatka býva chvíľu príliš pevná, kĺzavá, menej poddajná, prípadne až vyslovene tvrdá (najmä šatky s prímesou ľanu a konope). Čím viac s ňou manipulujete, tým lepšie sa viaže a nosí. Preto sa ju nebojte prať, neublíži jej ani prežehlenie a hlavne veľa, veľa viažte a noste. Existujú aj finty na rýchlejšie zanosenie, napríklad večer pri telke viazať jeden uzol za druhým po celej dĺžke šatky a potom zase rozväzovať (tzv. vianočkovanie), alebo na nej sedieť. Pravidelné každodenné nosenie však úplne postačuje a každá dobrá šatka získa veľmi rýchlo svoju ideálnu formu. Dobre zanosenú šatku získate aj z bazárov a ešte ušetríte. Naozaj však vyberajte z kvalitných tkaných (nie šitých z priemyselne vyrábanej metráže) šatiek, aby sa vám dobre nosilo.

Dĺžku šatky vyberáme podľa konfekčnej veľkosti nosiaceho a úväzov, ktoré chceme viazať. Väčšinu úväzov (všetky najpoužívanejšie) uviažete s takouto dĺžkou pri uvedenej konfekčnej veľkosti:

Elastická šatka

je použiteľná len pre úplne malé bábätko. Výrobcovia obvykle udávajú nosnosť do cca 15 kg, reálne sa však pohodlie nosiaceho končí niekde pri 7 kilách bábätka, potom sa už látka príliš naťahuje. Elastická šatka sa neuväzuje a nedoťahuje s bábätkom, ale sa pevne naviaže a bábätko sa do nej vloží. Elastické šatky si môžete predstaviť ako dlhý pás elastickej tričkoviny a majú svojich fanúšikov, ale… Investujte radšej do kvalitnej pevnej šatky a máte vystarané na celé obdobie nosenia 😉 Pre poriadok spomeniem ešte šatky hybridné, ktoré sa používajú ako elastické, ale reálne umožňujú pohodlne nosiť aj ťažšie bábätká. Citeľnou nevýhodou je ale hrúbka látky, ktorá spolu s viacvrstvovým úväzom typickým pre elastik predurčuje šatku skôr na použitie v zime, alebo aspon na jeseň a na jar. Asi najznámejším a najobľúbenejším hybridom je  šatka JePorteMonBéBé.

Ergonomický nosič

Kibije nosítko ušité tak, že zabezpečuje správnu polohu kĺbikov bábätka aj podopretie chrbtice. Popruhy má dobre nastaviteľné tak, že bábätko je pevne pripútané k telu nosiaceho. Podporu hlavičky v spánku zabezpečuje kapucka. Samozrejme ergonomický nosič umožňuje výlučne nosenie bábätka tvárou k telu nosiaceho – na bruchu, na chrbte a krátkodobo na boku (dlhodobo nie je pohodlné, keďže nerovnomerne zaťažuje chrbticu nosiaceho).

Ergonomické nosiče môžu byť určené pre bábätká od narodenia, nastaviteľná je vtedy šírka chrbtovej opierky medzi nožičkami aj jej výška. Niektoré nosiče – napríklad manduca toto obdobie riešia tzv. novorodeneckou vložkou. Univerzálnosť vekového využitia je v súčastnosti najväčší trend. Stále existujú nosiče určené až od približne 3 mesiacov, keď už bábätká samostatne držia hlavičku a trošku už podrástli. Niektoré sú špeciálne určené pre nosenie starších-väčších detí, nájdete ich pod anglickým názvom “toddler”.

Medzi ergonomické nosiče určite nepatria klokanky (výstižne zvané tiež „visítka“). A hoci veľmi oceňujem snahu rodičov svoje dieťatko nosiť, toto žiaľ nie je pomôcka vhodná pre zdravé nosenie detí. Sú typické úzkym strihom medzi nožičkami, neprispôsobiteľnou vystuženou opierkou, ktorá vyzerá ako smerom hore sa rozširujúci valec s dvoma dierami na nohy, často až “vesmírneho” vzhľadu. Dieťa v klokanke visí zavesené za genitálie s dozadu prehnutým chrbtom, nedostatočne upevnené, najčastejšie tvárou dopredu. Často úplne absentuje bedrový pás, dieťa nie je možné pritiahnuť k telu a tým správne nastaviť jeho ťažisko. Nosenie v klokanke takto nadmerne zaťažuje chrbát a plecia nosiaceho a je náročné, nepohodlné až bolestivé.  

V tejto súvislosti – ak by vám niekedy napadlo uviazať dieťa do šatky tvárou od vás „aby dobre videlo pred seba a mohlo pozorovať okolie“, nerobte to. Jednak nie je možné mu tak zabezpečiť dobrú polohu – bude visieť ako v klokanke s chrbtom prehnutým do luku – chrbtica zle, kĺbiky zle, proste celé zle. A zároveň bude vystavené pretlaku podnetov z okolia, ktoré jeho nezrelý nervový systém nie je schopný spracovať bez možnosti úniku – nemôže sa vám schúliť na hrudi, príp. zaspať a oddýchnuť si. Nehovoriac o tom, že mu bude fúkať vietor, prach a všetko priamo do tváre a očiek. Dieťatko, ktoré sa živo zaujíma o okolie a dianie okolo seba uviažte na chrbát dostatočne vysoko a bude mať výborný výhľad, prípadne na bok.

Ergonomické nosiče môžu byť plne prackové – teda všetky popruhy majú na zapínanie a nastavovanie na koncoch pracky. Niektoré sú kombinované – napríklad bedrový pás sa zapína prackou, ale ramenné popruhy sa viažu. Ak sa viaže aj bedrový, aj ramenné popruhy, ide o nosič typu

MEI-TAI

Je to jednoduché, šikovné a skladné ergonomické nosítko pôvodom z východu. Podľa neho sú vytvárané ďalšie ergonomické nosiče. Mei-tai má dlhé ramenné popruhy, ktoré sa zaviažu. Je veľmi vzdušný a obľúbený na nosenie v lete.  Býva ušitý z  tkanej šatkoviny, prípadne bavlnenej látky.

RING SLING

Ring sling je krátka, približne dvojmetrová šatka, na jednom konci ukončená dvoma krúžkami. Neviažu sa ňou teda úväzy ako s klasickou šatkou, ale sa prehodí cez plece, prevlečie cez krúžky, vloží sa dieťatko a dotiahne. Umožňuje takto jednoducho a rýchlo nosiť novorodenca, i staršie dieťatko, ktoré chce vidieť dopredu, chvíľu sa nosiť, chvíľu chodiť, alebo na krátke presuny z/do auta, do obchodu a podobne. Nevýhodou je jednostranné zaťaženie chrbtice nosiaceho, preto sa nevyužíva na dlhodobé nosenie. Najčastejšie sa utiahne na bok, je však možné v ňom nosiť aj vpredu a na chrbte. Osobne som si ring sling pri druhej dcérke zamilovala a jednostranné zaťaženie mi nerobilo problém ani pri dlhšom nosení jej nemalej váhy, toto je však veľmi individuálne, treba vyskúšať.

Čo si obliecť na nosenie?

Na nosenie sa hodí akékoľvek oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne. Treba myslieť na to, že sa s bábätkom budete navzájom zohrievať a aj maličký drobec predstavuje záťaž nad vaše samotné telo, preto spaľujete viac kalórií a je vám pri tom trochu teplejšie. (a je to najpríjemnejšie cvičenie na svete!) Ideálne je preto tričko a naňho podľa potreby ďalšie vrstvy oblečenia, aby ste sa mohli ľahko vyzliecť, keď vám bude teplo, alebo obliecť bez nutnosti rozväzovať/rozopínať nosítko a odkladať bábätko. Pre pohodlné dojčenie sa hodí tričko s prístupom zhora, teda akékoľvek s pružným výstrihom, príp. na rozopínanie. Noseniu v zime je venovaný samostatný článok. V lete je potrebné odhalené časti bábätku chrániť pred slnkom.

Užitočné linky:

Šatky a ergonomické nosiče zoženiete v množstve internetových obchodov. Ideálne je pred kúpou vyskúšať si viazanie šatky, alebo viacero nosičov, ktorý bude pre vás najpohodlnejší. Vyhľadajte vo svojom okolí poradkyňu (ja učím viazať rodičov do šatky a k dispozícii mám aj ring sling a manducu) alebo lokálnu skupinku nosiacich mamičiek, ktoré sa s vami ochotne podelia o svoje skúsenosti a dajú vám vyskúšať svoje šatky a nosiče. Organizujú sa aj pravidelné stretnutia a podporné skupiny nosenia. V Bratislave máte možnosť vyskúšať si šatky, nosiče a poradiť sa o výbere aj v troch kamenných predajniach – pri Račianskom mýte v predajni Pri mame, v Petržalke v predajni BabyBum alebo v Babywearhouse. Dvakrát do roka – na jar a na jeseň sa v Bratislave v Starej tržnici koná aj nosičský trh.

Comments are currently closed.