Spoločne v posteli

Spoločné spanie je pre človeka prirodzené a je dôležité okrem iného aj pre úspešné dojčenie. Dieťatko sa v bezprostrednom kontakte s mamičkou budí na dojčenie včas a mamička na jeho potreby reaguje okamžite. Dlhodobo je veľmi vyčerpávajúce, až nezvládnuteľné mnohokrát v noci vstávať, vyberať plačúce dieťatko z postieľky, dojčiť ho a uspávať tak dlho, aby sa pri odložení do postieľky okamžite hneď zas nezobudilo. Pri spoločnom spaní sa dieťatko obvykle len trochu preberie, “nacucne” a dojčenie mu pomôže plynule prejsť do ďalšieho spánkového cyklu bez prebudenia. Mamička tiež spí pokojne ďalej a keďže to prebehlo bez plaču, dieťatko nezobudilo nikoho ďalšieho.

Všeobecné zásady bezpečnosti, ktoré treba dodržiavať pri spoločnom spaní:

  • nikdy nespite spolu s dieťatkom, ak ste pod vplyvom alkoholu, liekov či drog alebo ak trpíte obezitou (nebezpečenstvo zaľahnutia);
  • v miestnosti, kde spíte, nikdy nefajčite, rovnako nie je vhodné, aby niektorý z rodičov spiacich s dieťatkom bol fajčiar;
  • zabezpečte v miestnosti primeranú teplotu – prekúrené, príliš chladné alebo nevetrané miestnosti sú nevhodné;
  • venujte zvýšenú pozornosť kvalite matraca. Nevhodný je matrac príliš mäkký alebo nepriedušný. Pozor na prípadné škáry a medzery, ideálny je priestranný jednoliaty povrch. Neprijateľné sú pohovky, vodné postele, rozkladacie kreslá a pod.
  • neprikrývajte seba ani dieťa príliš ťažkými alebo objemnými prikrývkami, dieťaťu nedávajte vankúš;
  • predchádzajte zaduseniu alebo uškrteniu dieťaťa. Ak máte dlhé vlasy, na spanie si ich dajte do gumičky tak, aby sa do nich dieťa nemohlo zamotať. Vyhýbajte sa tiež všetkým hračkám alebo predmetom, ktoré by mohli viesť k úrazom.
  • predchádzajte vypadnutiu dieťaťa z postele a nikdy ho nenechajte na kraji bez zábrany;
  • nenechávajte vedľa seba spať viac detí a tiež nenechajte bábätko v posteli samotné bez dozoru.

Maličké bábätko obvykle spáva pritisnuté o maminku akoby bolo stále v brušku, no ak sa aj začne rozťahovať, ešte nezaberie priveľa miesta a dá sa pomerne dobre „upratať“. Väčšie dieťatko však už začne zaberať poriadny kus, navyše často sa točí, vykladá si nôžky na hlavu rodičov a podobne nám spríjemňuje noci. Vtedy sa môže hodiť zväčšenie spoločného priestoru a spiace dieťa v prípade potreby vysunúť kúsok vedľa, aby sa vyspala aj maminka a ocino.

Aj pri tejto úprave treba dodržať zásady bezpečnosti. Dieťatko musí byť zo všetkých strán chránené proti pádu a medzi matracmi nesmú byť medzery, v ktorých by mohlo uviaznuť. Rovnako dôležité je nenechávať dieťatko bez dozoru na posteli bez zábran. A to ani vtedy, keď už dokáže samo zliezť, alebo sa nezvykne v spánku pohybovať. Vždy sa to môže stať práve vtedy, keď zostane nezabezpečené a zbytočne riskujeme úraz.

Návrat hore