Ako prebieha osobné poradenstvo pri dojčení?

Na osobné poradenstvo najčastejšie chodím za klientkami domov v pracovných dňoch orientačne o 8:00, 10:00 a 12:00 (+/- 30 min. v závislosti od lokality a trvania predchádzajúcej poradenskej návštevy), alebo prichádzajú ku mne do poradne do Stupavy.

Na stretnutí sa porozprávame o situácii, ktorú potrebujete riešiť, o dojčení a o všetkom, čo vás v súvislosti s ním zaujíma. Pozorujeme a vyhodnocujeme dojčenie, vysvetlím vám ako spoľahlivo rozlíšiť kedy a koľko vaše bábätko pije a naučím vás všetko potrebné, aby pilo dosť a bolo na prsníku spokojné. Ak odhalíme nejaký problém, povieme si, ako ho vyriešiť, zostavíme si plán krokov na zlepšenie situácie a dohodneme sa na ďalšom stretnutí. Poradenská návšteva trvá približne 1,5 hodiny a priemerne sú na vyriešenie problému potrebné 2-3 návštevy. Súčasťou môže byť aj nácvik viazania šatky, používania ergonomického nosiča a informácie o nosení všeobecne, ak sa chystáte svoje bábätko nosiť.

Najdôležitejšou časťou poradenstva je dojčenie samotné. Je praktické do pol pása sa vyzliecť, alebo mať oblečenú košeľu, či svetrík/mikinu na zapínanie vpredu. Bábätko totiž prikladáme v kontakte koža na kožu, teda iba v plienke na váš obnažený hrudník. Bábätko vtedy nič neobmedzuje, nič mu nezavadzia, vníma mamičku všetkými zmyslami tak, ako je mu to najprirodzenejšie. Kontakt s pokožkou mamičky pôsobí naňho upokojujúco, lepšie spolupracuje a je mu ideálne teplo (mamička prirodzene zahreje bábätko na ideálnu telesnú teplotu, nie je mu teda ani chladno, ani horúco a priebežne mu teplotu reguluje).

Podrobne vám vysvetlím, ukážem a naučím vás:

  • ako vyzerá správne prisatie a prečo je pre úspešné dojčenie kľúčové;
  • polohu, v akej dosiahnete správne prisatie najlepšie;
  • vyhodnocovať dojčenie, teda kedy bábätko pije a či pije dosť, či a kedy je vhodné vystriedať prsníky;
  • rozumieť správaniu sa bábätka na prsníku – nespokojnosť, odtŕhanie sa od prsníka, zaspávanie;
  • ako stláčať prsník, aby ste bábätku pomohli efektívne sa dostať ku všetkému mlieku;
  • rôzne techniky podľa vašich individuálnych potrieb, napr. ako uľaviť od tlaku a bolesti pri naliatych prsníkoch, ručné odstriekavanie mlieka, iné polohy pri dojčení a pod.;
  • ak je potrebný dokrm, tak ako ho podať bez fľaše priamo na prsníku;
  • ako nakŕmiť neprisávajúce sa bábätko pohárikom a ako ho učiť prisať sa na prsník;
  • ako si poradiť s nadprodukciou, ako zvýšiť tvorbu mliečka, pokiaľ nie je dostatočná, ako udržať optimálnu tvorbu počas celého obdobia dojčenia.

Ak máte neprisávajúce sa bábätko, ktoré kŕmite odsatým materským mliečkom, alebo ak dokrmujete umelou výživou, prosím pripravte si obvyklú dávku izbovej teploty (aby bolo použiteľné, nie čerstvo vytiahnuté z chladničky, resp. horúce).

V cene osobného stretnutia je aj následná telefonická konzultácia (ideálne o 2 dni), počas ktorej zhodnotíme, ako sa vám darilo, čo sa v dojčení zmenilo a dohodneme si ďalší termín (ak sme si ho už nedohodli priamo na stretnutí) alebo ďalšie kroky.

Návrat hore